Konkurs

 

“Ne zovi me posebnim” – Treći Bosifest

Od 21 do 23. maja biće prikazano blizu četrdeset filmova iz celog sveta na temu života i stvaralaštva osoba sa invaliditetom – najavljuju organizatori iz “Hendi centra Koloseum”

Treći beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom Bosifest, u organizaciji “Hendi centra Koloseum”, biće svečano otvoren u Domu omladine 21. maja u 12 časova. Pod ovogodišnjim sloganom „Ne zovi me posebnim“ tokom tri festivalska dana biće prikazano blizu 40 igranih i dokumentarnih filmova iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Italije, Danske, SAD, Kanade, Australije, Japana, Kine, Afrike, Izraela, kao i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U takmičarskom programu biće prikazano 16 filmova, a i revijalnom 21 film. U ovogodišnjoj selekciji Bosifesta našli su se neki od najboljih kratkometražnih i dugometražnih filmova čiji su autori osobe sa invaliditetom ili koji se bave položajem, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Na svečanom otvaranju biće prikazan britanski kratki dokumentarni film Guya Natanela “10:4”, koji ispituje iskustvo slepog čoveka kroz teksture i svakodnevne zvukove. Film postavlja pitanje: da li ljudi koji vide zaista mogu da iskuse i razumeju kako je to biti slep?
Zvanični program ovogodišnjeg Bosifesta otvoriće film “Le Piano”, francuskog autora Lévona Minasiana, koji je osvojio niz prestižnih međunarodnih nagrada. Ovo je dirljiva filmska priča o trinaestogodišnjoj nemoj devočici Loussiné koja živi sa bakom u “domiku” – montažnoj kućici, pošto je njen rodni grad Leninakan uništen u zemljotresu. Ona je talentovana pijanistkinja kojoj država dodeljuje klavir kako bi se pripremila za važno takmičenje. Ali kada klavir stigne na kućnu adresu biće jasno da je prikolica u kojoj žive baka i unuka premala da u nju stane klavir…

Selektor Bosifesta 2012 je Oleg Novković, filmski reditelj. Odluku o nagradama za najbolji film, režiju i scenario doneće žiri u sastavu: Svetislav Goncić, glumac; Aleksandar Gajšek, novinar i Darijan Mihajlović, reditelj. Kao i prethodnih godina, biće dodeljena i nagrada publike.

Festival su podržali: Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Gradska opština Stari Grad, Gradska opština Savski venac, Turistička organizacija Beograda, Dom omladine Beograda i Službeni glasnik.

Iz godine u godinu Bosifest upoznaje širu javnost sa dometima filmskih autora iz Srbije i sveta, ali i doprinosi rušenju ustaljenih predrasuda, prepreka i barijera na koje nailaze osobe sa invaliditetom. Takođe, ova filmska manifestacija ohrabruje domaće autore da prave inovativne filmove koji se tiču osoba sa invaliditetom.

Kontakt za medije/akreditacije novinara:
office@bosifest.rs

 

KONKURS za prijem filmova Trećeg Beogradskog Internacionalnog Festivala Osoba sa Invaliditetom – Bosifest 2012 zvanično se produžava do 25. aprila tekuće godine.

Konkurs se produžava zbog tehničkih zahteva međunarodnog festivala i kako bi svi zainteresovani mogli da pripreme i pošalju svoje radove na vreme.

Direkcija Bosifest-a 2012

 

 

POZIVAMO VAS DA SA SVOJIM RADOVIMA UČESTVUJETE NA FESTIVALU

BOSIFEST 2012 – Treći Beogradski Internacionalni Filmski Festival Osoba Sa Invaliditetom

„NE ZOVI ME POSEBNIM“

21-23. maja 2012. godine u Domu Omladine Beograda

KONKURS za prijem filmova Trećeg Beogradskog Internacionalnog Festivala Osoba sa Invaliditetom – BOSIFEST 2012 otvoren je od 1. marta do 25. aprila 2012. godine

Šta je BOSIFEST?

BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom koji se po treći put održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Na velikom platnu i ove godine biće prikazan bogat izbor filmova – kako u takmičarskom tako i u netakmičarskom programu. Prvi BOSIFEST je održan od 20 -30. maja 2010. godine u Domu Sindikata, pod sloganom „Nevidljive razlike i vidljive sličnosti“. Te godine prikazano je 55 filmova na temu života i rada osoba sa invaliditetom, iz 18 zemalja sa tri kontinenta. Prošlogodišnji BOSIFEST, održan od 3-5. juna 2011. godine u Domu Omladine Beograda pod sloganom „Pogled, pokret, život“, predstavio je publici 30 filmova u glavnom programu i 25 ostvarenja u revijalnom delu programa. BOSIFEST2011 privukao je pažnju autora i kulturnih centara iz čitavog sveta (SAD, Kanada, Australija, Velika Britanija, Irska, Nemačka, region Balkana…), ali i poznatog domaćeg filmskog festivala FEST koji je u pratećem programu prikazivao nagrađene filmove sa BOSIFEST-a 2010.

 

Zašto je BOSIFEST važan?

Svrha osnivanja festivala je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način BOSIFEST daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo – zajednicu.
Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji jeste upravo veliko interesovanje stvaralaca i izvođača za učešće u programima BOSIFEST-a. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom.
Mreža tih festivala pruža autorima šansu za izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove sa tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Filmovi prikazani na BOSIFEST-u izazvali su veliku pažnju javnosti : udruženja OSI i nevladinog sektora širom Srbije. Takođe, iz godine u godinu ova filmska manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunkacije, prihvatanju različitosti, rušenju postojećih predrasuda o osobama sa invaliditetom, a u isto vreme filmski program podsticajno deluje da se mladi režiseri ohrabre na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.
Kroz program BOSIFEST-a nude se moguća rešenja za dalji razvoj demokratskog društva i stvaranje okoline koja će biti pristupačna, bez prepreka i barijera. Festival promoviše grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti. BOSIFEST predano radi na ohrabrivanju naše profesionalne i kulturne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika.
Ovaj festival je most između srpskog filma na temu osoba sa invaliditetom i ostatka sveta, odnosno između autora i najšire publike u Srbiji.

Darko Ivić, direktor BOSIFEST-a

Organizator festivala: Hendi centar Koloseum

BOSIFEST 2012 I HENDI CENTAR KOLOSEUM U BEOGRADU

RASPISUJU

KONKURS za prijem radova za BEOGRADSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL OSOBA SA INVALIDITETOM – BOSI FEST 2012

koji će se održati u periodu od 21 – 23. maja 2012. godine u prostoru Doma Omladine, Beograd, Makedonska ulica 22/IV Beograd, Srbija.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Ne zovi me posebnim“

Konkurs je otvoren od 1. marta do 25. aprila 2012. godine.

Rezultati selekcije će biti objavljeni 1. maja 2012.godine.

Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski program, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.
Pored nagrada u takmičarskoj selekciji, van konkurencije biće dodeljena i nagrada publike.

NAGRADE:
– za najbolji film Grand Prix BOSI FEST 2012,
– za najbolju režiju,
– najbolji scenario i
– nagrada publike.

Organizator festivala je Hendi Centar Koloseum.

Festival su podržali: Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Savetodavno telo OSI pri Kabinetu gradonačelnika Grada Beograda, Gradska opština Stari Grad.

Uslovi prijavljivanja i učestvovanja:
1. Konkurs je otvoren za sve zainteresovane
2. Žanr: igrani i dokumentarni filmovi na temu osoba sa invaliditetom
3. Rad mora da bude na engleskom jeziku ili sa srpskim /engleskim titlom
4. Rad mora da bude produciran u prethodnih 5 godina
5. Rad mora da bude poslat najkasnije 25. aprila. Bez izuzetaka
6. Svi video zapisi moraju biti u DVD formatu
7. Organizacija festivala može da koristi u reklamne svrhe deo primljenog rada (do minut trajanja)
8. Komisija dobija najmanje dve kopije rada i sve kopije zadržava festival

Potrebno je još dostaviti:
– Sinopsis ili tekstualno objašnjenje između 100 i 200 reči
– Dijalog listu (ukoliko postoji)
– Biografiju autora s fotografijom
– Sledeće podatke: godina i mesto rođenja autora/ke filma, zanimanje, mesto boravka i kontakt

(telefon i e-mail)

Pored konkursa za filmski program otvoren je i konkurs za prateći program – radionice koje će se održavati tokom BOSIFEST-a 2012 u prostoru Doma Omladine.

Radove i prateće materijale, sa naznakom: “Za Konkurs BOSI FEST 2012“, slati na:

BOSI FEST 2012
Masarikova 5/XIII, kancelarija 1305
11000 Beograd
Srbija

Pitanja u vezi sa konkursom slati na: film@bosifest.rs
Telefon / Fax:+ 381 11 263 78 20, svakog radnog dana od 10,00 do 14,00 sati.

Više informacija na web sajtu festivala:
www.bosifest.rs
Kontakt za medije: office@bosifest.rs